maandag 16 januari 2012

dagelijks brood " naan "


kinderarbeid ;)


zelf ben ik niet zo een fan van brood 
en al zeker geen brood van de bakker om de hoek 
(maar dat heeft meer te maken met overlast van auto's )

als je dan toch zelf bakt ....
maak je gewoon eens wat anders ...toch 

omdat we (door een vriendinnetje ) helemaal 
in de ban zijn van India 
zijn we verschillend brood soorten aan het uit testen .
een het bekendste zal wel het naan brood zijn .
dat kan je tegenwoordig ook in de supermarkt vinden 
voor af te bakken 


Maar hier dus het zelf gemaakt en 
nog wel op kindermaat!

meng 2 1/2 thl droge gist en 2 thl suiker in 2 dl water zet dit 
10min op een warme plaats .
zeef 380 gr bloem met 1thl zout in.
doe de bloem in de kom van je keukenrobot 
met 60 g ghee ( of zachte boter ) , 2 eetl yoghurt 
en het gist mengsel .
kneed dit met de  keukenrobot 9 min 
(of met de hand 15 min)
vorm een bal en laat in een ingevette kom 
het deeg 1uur rijzen .
kneed daarna nog een minuutje en verdeel daar na 
in 4 en elk stuk in 8 stukken .
druk(rol ) elk stuk plat zo een kleine halve cm .
leg ze op een bakplaat bekleed met een bakpapier .
bestrijk ze met ghee (of zacht boter) 
en bestrooi met geplette look .
bak 8 min op 200 graden .
voor wat kleur kan je ze nog eens bakken in de pan 
naan eet je warm 
je kan er nog een heleboel kruiden bij doen zo wel in het deeg als er op .
zoals koriander , komijn ...
je kan natuurlijk ook 4 grote broden maken ipv 32 kleintjes

Mijn spookjes eten dit super graag met een 
looksausje een rauwkost of soep .
als ik het als bijgerecht zet bij een curryschotel 
eten ze enkel het brood ;)